ارتباطات يکي از نيازهاي حياتي بشريت است و انسان همواره به دنبال ابداع فناوري هايي بوده است که بتواند با استفاده از آنان با ساير همنوعان خود ارتباط برقرار کند.
شبکه هاي داده محلي (LAN)امروزه بخش جداناپذيري از ارگان ها، موسسات و ساختمان هاي بزرگ و کوچک اداري هستند.
اين شبکه ها هر روزه سريع تر، ارزان تر، مطمئن تر و امن تر مي شوند. ديگر کمتر موسسه اي را مي توان يافت که تيمي مجرب از پرسنل شبکه در آن موجود نباشد. متخصصان ايراني هم در راستاي گسترش هرچه بيشتر ارتباطات ، براي اولين بار در کشور دستگاهي طراحي کرده اند که توسط IPمربوط به هر دستگاه مي توان صدا و موزيک روي شبکه ارسال کرد. قديمي ترين LAN معروف يعني (آرک نت) در سال 1977 ميلادي توسط شرکت (ديتا پوينت) با هدف به وجود آوردن ارتباط ميان چندين دستگاه رايانه ، براي دسترسي به فضاي ذخيره سازي مشترک بين آنها به وجود آمد. درواقع هر شبکه رايانه اي بايد با توجه به شرايط و سياست هاي هر سازمان ، طراحي و پياده سازي شود. پس از آن طراحي تجهيزاتي که امکان استفاده مفيدتر از اين زيرساخت را فراهم آورد مانند: انتقال صدا، تصوير و داده هاي کامپيوتري روي شبکه مورد توجه قرار گرفت.
در گذشته انتقال صدا توسط تلفن و به کمک خطوط PSTN انجام مي شد ؛ اما اکنون با توجه به داشتن اينترنت و شبکه هاي رايانه اي مي توان صدا يا حتي تصوير را از طريق شبکه ارسال کرد. براي مثال سيستم VOIP که با نام IP تلفني از آن ياد مي شود امکان استفاده از اينترنت به منظور مکالمات تلفني را فراهم مي کند. در مقابل استفاده از خطوط تلفن سنتي ، VoIP از فناوري ديجيتال استفاده مي کند و نيازمند يک اتصال broadband نظير DSL است. هم اينک شرکتهاي متعددي سرويس فوق را در اختيار علاقه مندان قرار مي دهند. متخصصان ايراني براي اولين بار در کشور دستگاهي طراحي کرده اند که توسط IP مربوط به هر دستگاه مي توان صدا و موزيک روي شبکه ارسال کرد.
همه چيز منتقل مي شود
به گفته دکتر علي فتوت احمدي عضو هيات علمي دانشگاه صنعتي شريف و مجري طرح هدف اين تيم ، طراحي تجهيزاتي است که امکان استفاده مفيدتر از اين زيرساخت آماده نيرومند را فراهم آورد. انتقال صدا، تصوير و داده هاي رايانه اي روي شبکه هاي LAN امروزه کاملا بديهي به نظر مي رسد. اين قابليت ها اين امکان را فراهم مي سازد تا همان شبکه اي که تا به امروز تنها به عنوان وسيله براي اتصال رايانه هاي شخصي استفاده مي شد به عنوان بستر ارتباطات تلفني ، دوربين هاي مدار بسته و بسياري کاربردهاي ديگر استفاده شود. به رغم اين که اين دستگاه مي تواند بدون حضور هرگونه سرور يا رايانه شخصي استفاده شود، ولي با نوشتن نرم افزارهاي بسيار ساده مي توان از قابليت هاي آن به طور موثرتر استفاده کرد. ماجولهاي نرم افزاري و برنامه هاي کاربردي ساده اي نيز براي دستگاه نوشته شده است که تهيه نرم افزارهاي جديد را براي دستگاه تسهيل مي کند. ايده هاي کلي درباره کاربردهاي اين دستگاه عبارت است از:
1- سيستم پيجينگ مبتني برIP: اين سيستم مي تواند جايگزيني بسيار مناسب براي شبکه هاي متداول پيجينگ بخصوص در موسسات بزرگ نظير کارخانجات ، پتروشيمي ها و پالايشگاه ها شود. از مزاياي اصلي سيستم مبتني بر IP نسبت به سيستم هاي قديمي مي توان به حذف سيم کشي هاي پيجينگ ، نصب آسان تر و کنترل بيشتر اشاره کرد.
2- سيستم ارتباط بيمار با پرستار: در بيمارستان ها اين دستگاه علاوه بر اين که مي تواند به عنوان سيستم پيجينگ عمل کرده و مي تواند همزمان براحتي امکان ارتباط پرستار و بيمار را فراهم کند. پياده سازي چنين سيستمي نياز به هيچ گونه رايانه يا سروري ندارد و طراحي جعبه دستگاه و اتصالات آن نيز براي اين کاربرد مناسب است.
3- پخش انتخابي موسيقي: هتلها، شهرهاي بازي و موسسات فرهنگي مي توانند با کمک نرم افزار IP - Cast فايلهاي صوتي MP3 متفاوتي را براي دستگاه ارسال کنند. به کمک همين نرم افزار شدت صوت در هر يک از بلندگوها قابل کنترل است و مي توان به طور همزمان چندين فايل صوتي را براي مقاصد متفاوت ارسال کرد.
4- کنترل و مانيتورينگ از راه دور: سوئيچ هاي دستگاه اين امکان را فراهم مي کند که بتوان هر دستگاه برقي نظير فنهاي صنعتي يا عملگرهاي مکانيکي را از طريق شبکه يا حتي شبکه جهاني اينترنت خاموش يا روشن کرد. ورودي هاي ديجيتال نيز امکان اتصال انواع سنسورها نظير آشکارسازهاي دود و درجه حرارت را به سيستم فراهم مي آورند. با کمک اين قابليت ها مي توان يک سيستم کامل اعلان حريق را روي LAN پياده سازي کرد.
5- اتصال دستگاه هاي کارت خوان و بارکدخوان به شبکه : اغلب دستگاه هاي کارت خوان سيستم کنترل تردد و دستگاه هاي بارکدخوان امکان اتصال به شبکه LAN را ندارند. بيشتر اين دستگاه ها از طريق اتصال RS232 به يک رايانه متصل مي شوند. در بسياري از موارد امکان نصب به رايانه در کنار اين دستگاه ها امکان ندارد و اتصال RS232 در فاصله هاي بيش از 10 متر نيز درست کار نمي کند. دستگاه طراحي شده مي تواند راهکاري ارزان و مدرن در اين موارد باشد. کافي است تنها يکي از آنها را در کنار هر دستگاه کارت خوان يا بارکدخوان به ديوار پيچ کنيد و يک رايانه شخصي براي جمع آوري اطلاعات همه آنها در جاي ديگر شبکه قرار دهيد. البته اين دستگاه کاربردهاي ديگري نيز دارد.
توانايي نسل جديد ارتباطات
به گفته فتوت احمدي دستگاه IP -Thunder 250 داراي قابليت هاي متعددي است. اين دستگاه قادر است سيگنال هاي آنالوگ صوتي را به بسته هاي UDP تبديل کند و روي شبکه مبتني بر IP ارسال کند. اين دستگاه همچنين قادر است بسته هاي صوتي را با کدينگ G.711 را از شبکه دريافت کند و از طريق دو خروجي بلندگو آن را پخش کند. دستگاه مجهز به واسط سريال RS232 است. با کمک اين دستگاه مي توان تمامي دستگاه هايي را که مجهز به اين واسط هستند به شبکه متصل و از سوکتهاي TCP و UDP به آنها دسترسي پيدا کرد. طراحي مناسب دستگاه باعث شده است به سهولت بتوان به واسط آن دسترسي پيدا کرد. همچنين از طريق دو ورودي و دو خروجي ديجيتال ، قادر است براحتي هر دستگاه جانبي را از طريق شبکه کنترل کند. براي اين منظور دو رله الکتريکي و دو اپتوکوپلر به دستگاه اضافه شده است که آن را از مدارات خارجي ايزوله مي کند. امکانات نرم افزار دستگاه طراحي شده در کشور هم بسيار متنوع است. هدف از آن ايجاد يک مرکز ارتباطي روي رايانه شخصي با سيستم پيچينگ مبتني بر IP است. در واقع با نصب اين نرم افزار روي رايانه ، اپراتور قادر خواهد بود براي هر يک از دستگاه هاي IP - Thunder يا براي گروهي از آنها صدا ارسال کند.
به عنوان مثال ارسال صداي اپراتور براي هر يک از دستگاه هاي موجود در شبکه ، باز کردن فايلهاي صوتي MP3 و ارسال آنها براي نقاط موردنظر، شناسايي تمام دستگاه هاي موجود در شبکه بدون نياز به تعريف و اضافه کردن آنها و تنظيم و مشاهده وضعيت هر يک از دستگاه ها تنها بخشي از قابليت هاي آن هستند. فتوت احمدي در پايان مي افزايد: تمامي تنظيمات دستگاه هاي IP - Thunder 250 از طريق يک WEB Browser استاندارد مانند IE و از طريق پروتکل HTTP از هر نقطه شبکه قابل تغيير است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر