۲.۰۵.۱۳۸۸

توپولوژي در شبکه


مبحث توپولوژي در شبکه درباره نحوه ي چيدن و مرتب کردن فيزيکي کامپيوترها ، کابل ها و ديگر اجزاي شبکه ميباشد و قسمت پايه اي و اصلي طراحي هر شبکه توپولوژي آن مي باشد .
قبل از اينکه کامپيوتر ها با يکديگر ارتباط برقرار کنند بايد به هم وصل شوند و معولا اکثر شبکه ها به وسيله سيم به هم متصل ميشوند و وبا وجود کابل هاي مختلف ، کارت ها شبکه مختلف و اختلاف در ديگر اجزاي شبکه ، ما نيز به چند نوع مختلف از سازماندهي احتياج داريم .
توپولوژي همچنين چگونگي ارتباط کامپيوتر ها را نيز تعيين مي کنند . هر توپولوژي داراي توع خاصي ارتباط (communication methods ) است و اين ارتباطات تمام شبکه را تحت تاثير ميگذارد.
Standard Topologies
همه شبکه در چهار حالت اصلي طراحي ميشوند :
• Bus (خطي )
• Star ( ستاره اي )
• Ring
• Mesh
هر کدام توپولوژي ها بالا داراي نوع خاصي اجزاي شبكه هستند که بررسي هرکدام به صورت مجزا مي پردازيم
البته با ارتباط اين توپولوژي ميتوان توپولوژي ترکيبي ( hybrid topologies ) به وجود آورد که بعدا به معرفي چند نوع معمول آن مي پردازيم .

Bus ( Linear Bus ) :
شبکه ها Bus همچنين به شبکه هاي linear bus معروفند علت اين نام گذاري به اين علت است که کامپيوتر ها در يک خط راست قرار مي گيرند . Bus جز شبکه هاي ساده و رايج است شامل يک کابل منفرد است که Trunk ( البتهbackbone وsegment نيز ناميده ميشود ) ناميده ميشود و تمام کامپيوتر ها به متصل ميشوند


Bus topology network


ارتباط در bus (Communication on the Bus ) :
ارتباط در bus به وسيله آدرس دهي اطلاعات براي کامپيوتري خاص وانتفال دادها از طريق ارسال سيگنال الکتريکي در طول کابل مي باشد براي فهميدن مبحث ارتباط شبکه هاي bus ميبايست قبل از آن با چند اصطلاح آشنا شويم :
• Sending the signal
• Signal bounce
• Terminator
Sending the signal : داده ها شبکه که از سيگنال الکتريکي تشکيل شده به تمام کامپيوتر ها ارسال ميشود وتنها کامپيوتر هايي که آدرسشان با آدرس ارسالي برابر بوده اطلاعات را قبول ميکنند در يک زمان فقط يک کامپيوتر ميتواند به ارسال اطلاعات بپردازد.

اطلاعات به تمام کامپيوتر ها ارسال مي شود ولي تنها کامپيوتر مقصد اطلاعات را مي گيرد

تعداد کامپيوتر در بازدهي و راندمان شبکه نقش مهمي دارد زيرا در يک زمان فقط يک کامپيوتر مي تواند اطلاعات ارسال کند. در اکثر کامپيوتر هايي که در bus وجود دارند براي گذاشتن داده ها در شبکه بايد منتظر بمانند به همين دليل سرعت کاهش پيدا ميکند.
البته استاندارد خاصي براي اندازه گيري فشار حاصل از افزايش تعداد کامپيوتر در شبکه وجود ندارد و عوامل ديگري نيز بر بازدهي شبکه تاثير دارد :
• سازگاري اجزاي سخت افزاري شبکه
• ترافيک شبکه ( مجموع انتقال اطلاعات در شبکه )
• نوع برنامه هاي اجرايي درشبکه
• نوع کابل
• فاصله کامپيوتر ها
کامپيوتر ها در bus يا يا گيرنده اطلاعات هستند يا فرستنده و هيچ کامپيوتري مسئول انتقال اطلاعات از کامپيوتري به کامپيوتربعدي نيست به همين علت خراب شدن کامپيوتر در شبکه هيچ تاثيري نخواهد داشت

انعکاس سيگنال( Signal Bounce) : سيگنال در تمام طول شبکه ارسال ميشود و از آنجايي که در دو انتهاي شبکه دريافت کننده اي وجود ندارد سيگنال ها انعکاس پيدا مي کنند .

Terminator: براي جلوگيري از عمل bounce از قطعه اي به نام terminator در دو انتهاي کابل براي جذب سيگنال هاي آزاد استفاده ميشود و با جذب سيگنال کابل را تميز ميکند و کامپيوتر ها مي توانند اطلاعات خود را در شبکه قرار دهند .


اگر سيمي قطع گردد کل شبکه از کار مي افتد علت اين امر عدم وجود terminator در انتهاي قطعي ميباشد

گاهي اوقات ما مجبور به توسعه شبکه هستيم . سيم ها در bus مي توانند به دو روش توسعه پيدا مي کنند :


• براي ارتباط دو تکه کابل از قطعه اي به نام BNC barrel connector ، استفاده مي شود البته استفاده از اين رابط ها( Connector ) باعث تضعيف سيگنال ها ميشوند به همين دليل بايد تا حد امکان کم استفاده شود و استفاده از يک کابل پيوسته بهتر از استفاده از چند کابل کوچک که به هم مرتبط شده ميباشند در حقيقت تعداد زياد رابط ها مي توانند از دريافت صحيح سيگنال جلوگيري کنند



• وسيله ديگري که براي ارتباط دو سيم استفاده ميشود repeater نام دارد . repeater در حقيقت قبل از ارسال اطلاعات آنها را تقويت مي کند . در استفاده از كابل ها بلند يا connector بهتر است از repeater استفاد شودزيرا يه سيگنال ها اجازه ميدهد که مسافت طولانيتري را طي کنند و سالم دريافت شوند .

هیچ نظری موجود نیست:

http://up.iranblog.com/images/0z5dgraxwa4j49a5ts77.gif http://up.iranblog.com/images/gv83ah5giec9g8jkopmc.gif