گاهی وقتها دست خودت نیست؛ بدون اینکه بخواهی قهر میکنی، بدون اینکه فکر کنی قهر میکنی، اگر چیزی دلخواهت نباشد قهر میکنی و این قدر این کار را ادامه میدهی تا درونت آرام شود. حالا فرقی نمیکند به آن چیزی که میخواستی رسیده باشی یا نه. مهم این است که یک جوری مخالفت خود را اعلام کنی. قهر طبیعی است اما به شرطی که در حد طبیعی و منطقی باشد، نه مثل تو که این روزها مرزها را برداشتهای و سر هر مساله کوچکی قهر میکنی. به قهر معتاد شدهای، کلافهات کرده، هیچ جوری هم دست از سرت بر نمیدارد. شاید تو هم از سر او دست بر نمیداری؛ نه؟!
یکی از نشانههای تنبیه، قهر است که افراد در مقابل رفتارهای دیگران به صورت یکی از شکلهای دیداری (ارتباط نداشتن)، چشمی، کلامی (قطع کلام) بروز میدهند که میتواند ریشه در زندگی بدوی یا اولیه افراد داشته باشد.از دیدگاه پرویز رزاقی، روان شناس، قهر از واکنشهای طبیعی انسان است که به صورت سرشتی، ژنتیکی یا محیطی به افراد منتقل میشود تا جایی که افراد در موقعیتهای کسان به شکلهای گوناگون قهر میکنند. کودک، زن یا مرد تفاوتی نمیکند، همه این افراد در موقعیتهایی که با ناکامی مواجه میشوند یا به نیازهای مطلوب خود دست پیدا نمیکنند، برای ادای حق و … به درجات متعددی متوسل به قهر میشوند. بنا به گفتههای دکتر رزاقی قهر در روابطی که افراد انتظارات بیشتری از هم دارند و در تعاملات بیشتر هستند به مراتب، بیشتر رخ میدهد. کنشها و واکنشها، خوسته یا ناخواسته، افراد را به سمت قهر سوق میدهد.
قهر استرس زا است
به گفته دکتر رزاقی، قهر و عوامل ایجاد آن استرسزا هستند. اغلب افرادی که سعی میکنند با توسل به قهر به سمت خواسته خود قدمی مثبت بردارند متحمل استرسهای زیادی میشوند.خیلی از شما شاید تجربه هجوم افکار منفی و خیال بافی را در قهر دارید و این اضطرابهای دوران قهر برایتان نا آشنا نیست اما با این حال در سالهای اخیر به نظر میرسد افراد بیشتر به این شرایط تن میدهند که کم حوصلگی و بیارزش شدن روابط میتواند از جمله دلایل آن باشد.
مردها کمتر قهر میکنند
اما شاید برای شما جالب باشد اگر بدانید برخی مردان در برابر این واکنش طبیعی انسان که جنسیت نمیشناسد موضع گیریهایی دارند. به این ترتیب که وقتی در موقعیتی قرار میگیرند که واکنش قهر را میطلبد با تصور اینکه این عمل متناسب با زنان است از اعمال آن خودداری میکنند.
دکتر رزاقی در رابطه با چنین اعتقاداتی میگوید: “قهر در هر دو جنس طبیعی است اما شواهد عینی نشان داده است که قهر بیشتر در زنان دیده میشود، هر چند که تحقیقات منسجمی در این رابطه وجود ندارد اما اغلب زنان برای احقاق حق بیشتر از این رفتار استفاده میکنند.”
شاید یکی از علتهای مهم این تفاوت به نوع نگرش این دو جنس بر میگردد. اغلب مردان قهر را یک ضعف تلقی میکنند در حالی که زنان این گونه به آن نگاه نمیکنند. به طور معمول بر مردان قانون همه یا هیچ حکم فرما است، یا رابطهای را قطع میکنند یا به آن ادامه میدهد اما زنان این طور نیستند.
۶.۰۵.۱۳۸۹
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر